Samenwerken
Samenwerken en rekening houden met elkaar
Over een school in een dorpshuis
‘Het zijn stuk voor stuk heel fijne en prettige locaties’, begint Natasja haar verhaal. Natasja is een van de drie coaches van Labyrint en werkt er al sinds de oprichting. Toen Labyrint startte, in schooljaar 2021-2022, was er maar één locatie. Dat was dorpshuis De Hoeksteen, tegenover de kerk in Noordlaren. Met achttien leerlingen was dat prima te doen, ook al was het af en toe een beetje schipperen als er bijvoorbeeld ook yoga werd gegeven of een diner voor de dorpsbewoners was. Inmiddels zijn er twee locaties bij: De Rieshoek, waar meerdere organisaties en ondernemers met een functie voor het dorp zitten, en De Ries, het gebouwtje van de ijsbaanvereniging. Ook daar houden de gebruikers rekening met elkaar: als de marathon van Noordlaren geschaatst wordt, moeten de leerlingen plaatsmaken voor de schaatsprofs. ‘Gelukkig was dat vorig jaar op een woensdag’, memoreert Natasja, ‘want dan hebben leerlingen sowieso geen school. En als het schaatsen wel op een schooldag zou zijn, dan passen we daar ook wel weer een mouw aan’, voegt ze eraan toe.
Mooie ‘buiten’-mogelijkheden
Alle locaties van Labyrint bieden prachtige ‘buiten’-mogelijkheden: vanuit De Hoeksteen loop je zo naar het Zuidlaardermeer en de Oostpolder voor respectievelijk een zeiltocht en biologieles in de open lucht. Achter De Ries en De Rieshoek ligt een mooi sportterrein met fitnesstoestellen en om bijvoorbeeld te honkballen of te voetballen. Als je daar het zandpad afloopt, zit je in het Noordlaarderbos, waar leerlingen Levend Stratego spelen of een zogenaamde ‘woodcamp’ doen – de Labyrintse variant van een bootcamp. Winkels zijn er niet in Noordlaren – maar leerlingen die persé een kaasbroodje willen, gaan op de fiets of met de bus naar Zuidlaren.
Leren samenwerken
Hoewel het uiteindelijke doel is om één locatie te hebben, biedt de huidige opzet ook voordelen: ‘We moeten rekening houden met de andere gebruikers van de locaties, en die zijn heel verschillend. Dat is echt een mooi leerproces. We leren ook om samen te werken en de community te benutten.’ Zo had een groepje leerlingen vorig jaar een wekelijks lunchcafé, ‘Queens Coffee’, voor leerlingen, docenten én dorpsbewoners. Dat vond plaats in de ruimte van de lokale vereniging ‘De Noordmannen’. En de yogadocent die lesgeeft in De Rieshoek gaf een inspiratiesessie voor leerlingen. Omgekeerd doen leerlingen ook iets voor het dorp: ze zijn nu bezig met het opzetten van een klusjes-service voor Noordlaren. Leerlingen kunnen dan bijvoorbeeld boodschappen doen, een hond uitlaten of de tuin wieden. ‘Onze Labyrint-community mag nog een beetje groeien, maar het begin is er!’, eindigt Natasja trots.
6 april 2025